Lezingen

vanaf 1 nov 2020 Digitale lezing: Vrijheid vinden in piekeren en tobben
 Je kunt de link naar deze Audio lezing opvragen via het ITIP

vanaf 14 febr 2021 – Digitale lezing: Voluit liefhebben
Je kunt de link naar deze Audio lezing opvragen via het ITIP

vanaf okt 2021 – Digitale lezing: Van zelfkritiek naar mededogen
de link naar deze Audio lezing is op te vragen via het ITIP

vanaf 1 okt 2022 – Een zucht van verlichting; 3 inspiratie-meditatieochtenden


Een zucht van verlichting
In het najaar bied ik 3 inspiratie-meditatieochtenden aan vanuit de boeddhistische Dzogchenleer en mijn boek Een Zucht van verlichting.

Het leven is een bron van creativiteit en scheppingskracht. Wanneer we helemaal aanwezig raken in wat zich ook voordoet en de controle loslaten, krijgen we toegang tot deze bron. Dan ontvouwen zich nieuwe mogelijkheden, als een bloem. Er vindt onthulling plaats, niet door toedoen van jou, maar in aanwezigheid van jou.
Deze meditatieve houding uit het boeddhistische Dzogchenpad is gericht op ‘niet doen’, op loslaten, ontspannen en erbij blijven. Dit leidt tot vrijheid te midden van de weerbarstige werkelijkheid. Hoe kom je tot deze houding? En hoe hou je die vast, ook tijdens het drukke dagelijkse leven? Daarover gaan deze ochtenden.

We zullen kennismaken met de richtlijnen van dit pad van totale aanwezigheid: met ware aard en tweede natuur, met lijden en het doorbreken van hardnekkige gedachtes, met mededogen. Meditatie en stilte komen ook aan bod. —lees meerhet ITIP


Vrijheid vinden in piekeren en tobben
ontdek een boeddhistische remedie
Piekeren en tobben, wat kunnen we er druk mee zijn en wat kan het belastend zijn. Vaak weten we dat het geen nut heeft, dat het averechts werkt op onze productiviteit en dat we er zelfs actief stress van ondervinden. En toch doen we het steeds weer. Hoe kom je hier nou van af? De remedie is: aanwezig raken in het hier en nu. Totale aanwezigheid brengt je in een ontspannen heldere staat van zijn, rustig in je hoofd. Het doorbreekt piekerscenario’s. De dingen worden teruggebracht in de juiste proportie, tot de essentie. En dan weet je wat je te doen staat.
In deze online lezing vertel ik je hoe je contact kunt krijgen met deze boeddhistische heldere staat van aanwezigheid. En hoe je meester kunt worden over je piekergedachten en tobgevoelens, met behulp van een aantal praktische tips.Ode aan de liefde
Door lief te hebben worden we herinnerd aan de grootste kracht in het universum, de Liefde die alles in beweging zet. Het kan ons verheffen, voeden, koesteren en verrijken.
Maar door de waan van de dag verliezen we vaak het contact met de schoonheid en het wonder van de liefde. De dagelijkse gewoontes of dwingende activiteiten kunnen de overhand nemen. Ook onze ‘liefdesbiografie’, onze persoonlijke ervaringen en kwetsuren, opgedaan in de liefde, kunnen bepalend zijn.
Hoe kan je omgaan met deze koffer vol liefdesbagage? En hoe kan je weer contact krijgen met de rijkdom van de liefde? De antwoorden liggen dichtbij. Het is binnen veel leuker en rijker dan we denken. Er zijn geheime schatten aan te boren..

Van zelfkritiek naar mededogen
Veel mensen kunnen makkelijker punten van kritiek opsommen over zichzelf dan positieve en mooie kanten. Teveel zelfkritiek kan ondermijnend werken, je haalt jezelf ermee onderuit. Hoe kan je dit doorbreken? Door je te richten op haar tegendeel: mededogen.
Mededogen is een specifiek soort liefde, in het boeddhisme heet het karuna: de liefde die het vermogen heeft het lijden van anderen te verlichten. Dat begint met dat je je eigen lijden en beperkingen liefdevol tegemoet treedt. Als je voorbij de kritiek en oordelen, met liefdevolle vriendelijkheid naar jezelf kijkt, activeer je mededogen. Je gaat van je hoofd naar je hart. Je laat je raken en staat niet langer apart, je gaat van afzondering naar gemeenschappelijkheid. Op deze lezing vertel ik over hoe je meer contact kunt krijgen met deze liefdevolle houding ten aanzien van jezelf en anderen.

Een schat aan Liefde    – lezing op verzoek
Met mijn nieuwe boek Een schat aan Liefde onder mijn arm, kom ik langs om een ode te brengen aan de liefde. Ik zal spreken over de schoonheid en mystiek van de liefdesrelatie, over hoezeer de liefde je leven glans kan geven en doen schitteren. Er is veel te zeggen over de moeite en worsteling in een relatie, dat komt zeker ook aan bod, maar de rijkdom staat dit keer op de voorgrond. De schat aan liefde die in de maalstroom van het dagelijks leven ver weg en soms verloren lijkt, maar die onder alles aanwezig blijft, klaar om opgedelfd te worden.
De liefdesrelatie biedt drie schatten waarmee je je relatie kunt voeden en tot volle bloei kunt brengen: de vonk van de eerste ontmoeting, de leerweg van de relatie en tot slot het mysterie van de liefde.

Deze lezing is op aanvraag, via het kantoor van het ITIP: 0575-510850


Een Zucht van verlichting   – lezing op verzoek
Naar aanleiding van mijn boek Een Zucht van verlichting, geef ik lezingen over totale aanwezigheid in het dagelijks leven.

Meer informatie is te verkrijgen via het kantoor van het ITIP

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s