Lezingen

 

8 okt 2017 – Brummen, Vrijzinnigen IJsselstreek: lezing Mededogen

14 febr 2018 – Utrecht, Lazuli: lezing Ode aan de liefde

29 nov 2018 – Amsterdam, De Roos: Van zelfkritiek naar mededogen

13 febr 2019 – Amsterdam, De Roos: Ode aan de liefde 

7 april 2020 – Amsterdam, De Roos: Een boeddhistisch antwoord op piekeren en tobben

 

Een boeddhistisch antwoord op piekeren en tobben

Piekeren en tobben, wat kunnen we er druk mee zijn en wat kan het belastend zijn. Een doorgaande stroom aan gedachten, grote en kleine zorgen, nare herinneringen, to do lijsten, beren op de weg, lastige vraagstukken.. De grote vraag bij piekeren is: hoe kom ik ervan af? Bij piekeren word je beheersd door je gedachten, die in staat zijn je angsten en onzekerheden te voeden. Hierdoor ben je geneigd weg te schieten in de toekomst of het verleden. De remedie is: aanwezig raken in het hier en nu. Totale aanwezigheid brengt je in een ontspannen wakkere staat van zijn, met een helder bewustzijn. De dingen worden teruggebracht in de juiste proportie, tot de essentie. En dan weet je wat je te doen staat. Het is een natuurlijke staat van zijn, heel dichtbij, en zo te bereiken, maar in het dagelijks leven gaan we er snel aan voorbij.
Graag vertel ik op deze lezing hoe je contact kunt krijgen met deze heldere staat van aanwezigheid. En hoe je meester kunt worden over je piekergedachten en tobgevoelens, met behulp van een aantal praktische tips.

Aanvang: 20.00 uur
De Roos, P.C. Hooftstraat 183, Amsterdam
Aanmelden: via het ITIP


Ode aan de liefde
Door lief te hebben worden we herinnerd aan de grootste kracht in het universum, de Liefde die alles in beweging zet. Het kan ons verheffen, voeden, koesteren en verrijken.
Maar door de waan van de dag verliezen we vaak het contact met de schoonheid en het wonder van de liefde. De dagelijkse gewoontes of dwingende activiteiten kunnen de overhand nemen. Ook onze ‘liefdesbiografie’, onze persoonlijke ervaringen en kwetsuren, opgedaan in de liefde, kunnen bepalend zijn.
Hoe kan je omgaan met deze koffer vol liefdesbagage? En hoe kan je weer contact krijgen met de rijkdom van de liefde? De antwoorden liggen dichtbij. Het is binnen veel leuker en rijker dan we denken. Er zijn geheime schatten aan te boren..

Van zelfkritiek naar mededogen
Veel mensen kunnen makkelijker punten van kritiek opsommen over zichzelf dan positieve en mooie kanten. Teveel zelfkritiek kan ondermijnend werken, je haalt jezelf ermee onderuit. Hoe kan je dit doorbreken? Door je te richten op haar tegendeel: mededogen.
Mededogen is een specifiek soort liefde, in het boeddhisme heet het karuna: de liefde die het vermogen heeft het lijden van anderen te verlichten. Dat begint met dat je je eigen lijden en beperkingen liefdevol tegemoet treedt. Als je voorbij de kritiek en oordelen, met liefdevolle vriendelijkheid naar jezelf kijkt, activeer je mededogen. Je gaat van je hoofd naar je hart. Je laat je raken en staat niet langer apart, je gaat van afzondering naar gemeenschappelijkheid. Op deze lezing vertel ik over hoe je meer contact kunt krijgen met deze liefdevolle houding ten aanzien van jezelf en anderen.

 

Een schat aan Liefde    – lezing op verzoek
Met mijn nieuwe boek Een schat aan Liefde onder mijn arm, kom ik langs om een ode te brengen aan de liefde. Ik zal spreken over de schoonheid en mystiek van de liefdesrelatie, over hoezeer de liefde je leven glans kan geven en doen schitteren. Er is veel te zeggen over de moeite en worsteling in een relatie, dat komt zeker ook aan bod, maar de rijkdom staat dit keer op de voorgrond. De schat aan liefde die in de maalstroom van het dagelijks leven ver weg en soms verloren lijkt, maar die onder alles aanwezig blijft, klaar om opgedelfd te worden.
De liefdesrelatie biedt drie schatten waarmee je je relatie kunt voeden en tot volle bloei kunt brengen: de vonk van de eerste ontmoeting, de leerweg van de relatie en tot slot het mysterie van de liefde.

Deze lezing is op aanvraag, via het kantoor van het ITIP: 0575-510850


Een Zucht van verlichting   – lezing op verzoek
Naar aanleiding van mijn boek Een Zucht van verlichting, geef ik lezingen over totale aanwezigheid in het dagelijks leven.

Meer informatie is te verkrijgen via het kantoor van het ITIP

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s