‘Gaat u vooral met een goed boek naar bed, of in ieder geval met iemand die er een heeft gelezen.’
-Gerbrand Bakker-
Op deze pagina is een digitale bibliotheek geopend voor lezers en liefhebbers van boeken. Je kunt hier ideeën opdoen voor titels of je favoriete titels van boeken achterlaten voor anderen. Liefst met een korte motivatie waarom het boek zo mooi, onweerstaanbaar, schokkend, inspirerend of troostrijk is. Dankje.
‘De mooiste boeken, de ontroerendste muziek, het heeft met een eerlijk soort schoonheid te maken. Ik wil de realiteit verhevigen. Anders kan ik net zo goed in de tram gaan zitten en opschrijven wat ik zie.’
-Mensje van Keulen-
‘Kruispunt’ van Jonathan Franzen.
Dikke pil, maar erg de moeite waard. De zorgvuldig opgebouwde karakters nemen je vrij snel mee het verhaal in van de familie Hildebrandt in de jaren ’70. Franzen verspringt steeds van perspectief, waardoor je met ieder familielid mee kunt voelen en leven, in een constante verhalende spanning. “Een radicaal onderzoek naar de menselijke mythe met de familie Hildebrandt, die de politieke, intellectuele en sociale tegenstromen van de afgelopen halve eeuw bezeilt”, wordt erover geschreven en dat kan ik beamen.
‘De zin van het leven’ van Fokke Obbema.
Boeiende reeks interviews afgenomen door Volkskracht-journalist Fokke Obbema. Nadat hij een hartstilstand heeft gehad en bijna dood was, gaat hij nadenken over de vraag: wat is de zin van het leven? Hij gaat daarbij te rade bij hele uiteenlopende gesprekspartners; spirituele leraren, schrijvers, wetenschappers, een celbioloog, een vastgoedondernemer, een Zuidas-advocaat, acteurs, filosofen, en zo meer. Ik heb alle 40 interviews geboeid zitten lezen.
‘Daar waar de rivierkreeften zingen’ van Delia Owens.
Spannend boek over een meisje dat al jong wordt verlaten door haar ouders en alleen opgroeit in een moeras gebied in North Carolina. Ze leeft van de natuur en meer dan dat: het is haar leerschool, en ze redt zich wonderwel. Als ze ouder wordt, komt ze in aanraking met twee jongens uit de stad en dan beginnen de complicaties. Zeker als een van hen dood wordt gevonden en zij wordt verdacht. Mooi boek waarin de natuur en de menselijke overleefdrang zo precies en liefdevol worden omschreven.
‘Het jaar dat Shizo Kanakuri verdween’ van Franco Faggiani.
Ingetogen boek over een Japanse marathonloper die mee mag doen aan de Olympische Spelen, maar de verwachtingen niet waar kan maken, en zich dan terugtrekt op een onherbergzame plek in de bergen. Niemand weet waar hij is gebleven. De loutering van de natuur en zijn kersenbomenbos veranderen hem langzaamaan. Tot op het laatst blijft het ongewis wat hij zal doen. Boeiend en rijk van bespiegelingen.
‘Het einde van de eenzaamheid’ van Benedict Wells.
Prachtig indringend verhaal over drie kinderen die jong hun ouders verliezen en hoe ze daar ieder op hun eigen manier mee omgaan. We volgen vooral Jules, die een bijzondere vriendschap aangaat met Alva en daarin stukjes isolement en eenzaamheid doorbreekt. Helder geschreven, geen woord teveel, door een jonge schrijver.
Zijn romans ‘Op het geniale af’ en ‘Hard Land’ zijn ook aanraders.
‘Kamers antikamers’ van Niña Weijers.
Prikkelende en ook bij vlagen spannende roman over een vrouw die zich terugtrekt in een negentiende-eeuws pand, waar ooit een kunstschilder woonde die stadsgezichten maakte en artistieke vrienden ontving. Zij schrijft daar een boek. Onder haar vingers beginnen verleden, heden en toekomst in elkaar te schuiven. Wat is herinnering, wat is echt gebeurd en wat zijn verzinsels, gedreven door een haar gewenst leven? Hele fijne originele schrijfstijl, vind ik.
Haar debuutroman ‘De consequenties’ is overigens ook een aanrader.
‘Dagelijkse rituelen’ van Mason Currey en Eva Hoeke.
Heerlijk boek over de rituelen, routines, gewoonten en obsessies voor de dagelijkse inspiratie van uiteenlopende kunstenaars, schrijvers, componisten, filmmakers etc. Een alledaags kijkje in de keuken van het leven van een kunstenaar.
‘Het zoutpad’ van Raynor Winn.
Ontroerend boek van een man en vrouw die hun huis en geld kwijtraakten, het bericht kregen dat de man een terminale ziekte had, en besloten om het ‘Zoutpad’ te gaan lopen, het 1000 km lange South West Coast Path. Maandenlang leefden ze met een rugzak en lichtgewicht tentje aan de winderige kustlijnen van Engeland. Voorbij afzien, honger, pijn en teleurstelling, hervonden ze wat ze niet hadden durven hopen.
‘Verdriet is het ding met veren’ van Max Porter.
Een mooi maar ook bizar boekje over verdriet en het verwerken ervan, door een vader en zijn twee zoons die geconfronteerd worden met de plotselinge dood van hun moeder en echtgenote. Er is een aparte rol weggelegd voor Kraai, een fabeldier, dat hen helpt, verwart en bij hen blijft tot ze hem niet meer nodig hebben.
‘Een Jihad van liefde’ van Mohamed El Bachiri.
Aangrijpend pamflet geschreven door de Marokkaans Belgische El Bachari, die zijn vrouw en grote liefde verloor bij een aanslag in de metro van Brussel. Zeer persoonlijk en tegelijkertijd van een grote universele schoonheid en zeggingskracht die ons allen aangaat.
Het vervolg ‘De odyssee van Mohamed’ is ook erg de moeite waard.
‘Ik dans me weer bijeen’ van Jo Govaerts
Een bundel met prachtige verzamelde gedichten. Jo Govaerts debuteerde op haar vijftiende, in 1987, met haar eerste dichtbundel. Daarna volgde nog drie bundels, die allen in dit boek zijn samengebracht, aangevuld met een hele nieuwe bundel ‘Morgen ga ik met je trouwen.’
‘De acht bergen’ van Paolo Cognetti.
Mooi verhaal, zo rustgevend en indringend als de arena waar het zich afspeelt: hoog in de Italiaanse Alpen. Over de diepe vriendschap tussen twee jongens die iedere zomer met elkaar optrekken in de bergen. En wat er met die onverwoestbare vriendschap gebeurt als ze volwassen worden en hun levens tragische wendingen nemen.
‘Morgan, een liefde’ door Bas Steman.
Jozien de R: Een prachtig boek om te lezen in de vakantie. Het is een heel bijzonder verhaal over wat de schrijver zelf is overkomen. Een gebeurtenis in zijn leven voert hem terug naar een parachutist uit de periode rondom de tweede wereldoorlog in Wales. Ik vond het heel bijzonder hoe open de schrijver vertelt over zijn eigen zoektocht en hoe hij zijn persoonlijke verhaal heeft weten te verwoorden in een fictieve roman over een liefde, die ondanks oorlog en een smartelijk verlies levenslang aanwezig blijft.
De schrijver overtuigt, juist doordat hij je nergens van probeert te overtuigen.
‘Portret van een man’ van Jens Christian Grøndahl.
In dit boek blikt de hoofdpersoon terug op zijn leven aan de hand van de vrouwen die daarin een belangrijke en vormende rol hebben gespeeld. Als jonge man wordt hij zo aangegrepen door de dood van zijn moeder dat hij op zoek gaat naar meer betekenis in zijn leven. Mooie schrijfstijl, boeiende filosofische beschouwingen en leuk voor mij als vrouw om zo in de gedachtewereld van een man te worden opgenomen. Het einde vond ik minder sterk, maar de tocht erheen zeker de moeite waard.
‘Veilig leren lezen’ van Ester Gerritsen.
Verzameling korte columns van iemand die op unieke wijze het licht laat schijnen op de meest alledaagse ervaringen waar we doorgaans aan voorbij gaan. Ze maakt er pareltjes van, in klare originele taal.
‘Min of meer opmerkelijke gebeurtenissen uit het leven van een treuzelaar’
van Cindy Hoetmer
Hele geestige korte alledaagse fragmenten uit het leven van Cindy zelf, een ‘opgewekte sikkeneurige vijftiger zonder enige ambitie, met stamkroeg’. Een schrijfster met een unieke pen en een groot gevoel voor humor. Ik knap er altijd meteen van op als ik een paar bladzijden uit haar boeken lees. Ja, er is inmiddels een vervolg: ‘Goed naar omstandigheden’
‘Pier en Oceaan’ van Oek de Jong. (deel 1 en 2)
De boeken gaan over Abel Roorda en zijn stugge moeder Dina, die worstelt met haar man en de tijdgeest (jaren ’50-’60) maar vooral volgen we Abel, een Friese jongen die naar Zeeland verhuist en daar zijn puberteit, eerste liefdes en worstelingen doormaakt. Door de stijl van de Jong word je meegetrokken in de eigenaardige geest van deze jongen, maar ook in het specifieke Zeeuwse landschap. De strekdam, de zee, de zandplaat..tot in detail ervaar je de natuur en de personages in dit prachtige trage tweeluik. Ik bleef maar lezen, twee delen lang. Terwijl er weinig spannends gebeurt, blijft het boeien. Rauw, eerlijk en zo mooi geschreven.
‘Dit boek redt je leven’ van A.M. Homes.
Richard raakt na een heftige pijnaanval doordrongen van een diep besef: hij leidt een comfortabel maar leeg bestaan en wil iets betekenen voor de mensen om hem heen, die hij lange tijd heeft verwaarloosd: zijn ouders, zijn briljante broer, zijn ex-vrouw en zijn van hem vervreemde zoon. Een stoet van bonte personages trekt voorbij in dit originele boek.
Ook ‘De dochter van de minnares’ waarin Homes het verhaal van haar adoptie en de absurde kennismaking met haar biologische ouders beschrijft, is een aanrader.
‘Hoogteverschillen’ van Julian Barnes.
In dit korte boek vertelt de schrijver openhartig over het verlies van zijn geliefde vrouw, na dertig jaar huwelijk. Heel precies schrijft hij over de pijn en de rouw en over herinneringen en hoe we verhalen maken van onze levens. Heel mooi geschreven, verweven met een relaas over luchtballonnen.
Ook een pareltje van hem: ‘Alsof het voorbij is’
‘Longchenpa- Helder gewaarzijn’ in de vertaling van Robert Hartzema en Marjan Moller
Helder boek over de vier vormen van vertoeven opgetekend door de Tibetaanse boeddhistische meester Longchenpa. Deze vormen: ongrijpbaarheid, openheid, spontaniteit, en één zijn, kunnen leiden tot helder gewaarzijn en naar volledig aanwezig zijn in het moment.
‘Het gewicht van de woorden’ van Pascal Mercier.
Renée G: Prachtig boek op verschillende niveaus: Mercier zelf schrijft prachtige zinnen, een genot om te lezen. Het verhaal gaat over taal, over een vertaler en over de precisie en het belang van de juiste woorden vinden. En het gaat over die iemand die denkt dat zijn leven ten einde is en over hoe hij verder kan leven als blijkt dat dat niet zo is. Een bijzonder mooi boek.
‘Mijn jaar met Salinger’ van Joanna Rakoff.
Leuk inkijkje in het leven van een vrouw die een jaar bij het literaire agentschap van J.D. Salinger werkt (waarbij ik wel moet aantekenen dat Salinger een van mijn favoriete schrijvers is).
‘Hemelvaart’ van Judith Koelemeijer.
Margreet S: Prachtig verslag van een zoektocht naar de ware toedracht van het ongeluk van de beste vriendin uit haar jeugd. Non fictie maar het leest als een meeslepende roman. De juiste verhouding tussen emotie en afstand, ik kon niet stoppen met lezen.
‘Jongensjaren’ van J.M. Coetzee.
Margreet S: Deze zin alleen al: ‘De herinnering aan zijn moeder op haar fiets liet hem niet los. Ze peddelt weg, de populierlaan in, hem ontvluchtend.’ Boeiend relaas over de kindertijd emoties en angsten van Coetzee zelf. Herkenbaar.
‘De onwaarschijnlijke reis van Harold Fry’ van Rachel Joyce.
Stephanie: Ik vond het prachtig en ontroerend. Marthe: heerlijk boek voor de vakantie!
‘1q84’ drieluik van Haruki Murakami.
Margreet: een heel erg intrigerend boek, wel 1275 pagina’s. (Marthe: favoriete schrijver; te gekke schrijfstijl, unieke personages).
‘Slurp’ van Ilja Gort.
Martha van N: gehuild van het lachen (letterlijk) bij het lezen van dit boek. Wat een humor; hoe troostelozer de situatie hoe hilarischer het wordt.
‘And the Mountains Echoed’ van Khaled Hosseini.
Rosie: mijn lievelingsboek van deze zomer. Ik werd helemaal opgenomen in de wereld van Afghanistan van de vroeg 20e eeuw. Prachtige taal en heel ontroerend. Het begint ‘So then. You want a story and I will tell you one.’ En wat kan Hosseini dan een verhaal schrijven!
‘Wit is altijd schoon’ van Leo Pleysier.
Nanske: Een prachtig boekje waarin een zoon naast zijn overleden moeder zit en afscheid neemt. Hij hoort haar praten, monologen waarin zij helemaal tot leven komt. Als luisterboek is het helemaal een pareltje. Prachtig Vlaams met zeer fijn taalgebruik. Ontroerend en met een glimlach soms van oor tot oor.
‘Wild’ van Cheryl Strayed.
Anoushka: Een prachtig verslag van een vrouw die 1700 km te voet aflegt en zichzelf tegenkomt. Bijzonder en mooi geschreven. Marthe: de film gebaseerd op dit boek is verrassend goed, meestal vind ik het niet te doen om na het lezen van een boek de film te zien, maar dit is echt subtiel en goed gedaan.
‘Een Zucht van verlichting’ van Marthe van der Noordaa.
Een meditatief boekje over hoe je tot de ontspannen bevrijdende staat van totale aanwezigheid kunt komen. Ondersteund door Dzogchenteksten van de Tibetaanse meester Longchenpa.
‘Grip’ van Stefan Enter.
Evelien: Ik las het in Italië, voor onze tent, terwijl het enige hoorbare om mij heen krekelgeluiden waren. Voorin het boek staat: “Niets in het zingen der krekels verraadt hoe vlug ze sterven” van Basho (1644-1694). Ik werd erg geraakt door de prachtige, beeldende, zorgvuldige stijl waarin de sterke personages werden beschreven. Rijk in taal. En de thematiek is diepzinnig en existentieel. Daarnaast is het spannend.
‘De rode loper’ van Thomas Rosenboom.
Evelien: Ik weet niet of je ooit iets van hem gelezen hebt, maar dit is een boek met een andere stijl dan de voorgaande. Geen historisch feit en makkelijk lekker leesbaar. De thema’s zijn leegte en eenzaamheid, maar ook het narcisme van ons mensen. De personages worden knap beschreven. En wat ik er leuk aan vond: het is op momenten echt geestig, humoristisch. Heb er hardop bij gelachen. En dat doet me altijd goed.
‘Tippie uit Afrika’ van Sylvie Degré.
Marguerite: Tippie Degré is in Afrika opgegroeid tussen de wilde dieren, waarmee ze ellenlange gesprekken voert. Op een eenvoudige manier vertelt Tippi in dit boek de geheimen van haar wereld, vastgelegd op prachtige foto’s die haar ouders hebben gemaakt. Ze vertelt wat ze weet van de natuur, wat ze niet begrijpt van de mens en wat het leven in de wildernis haar heeft geleerd. Marquerite: Tippie is mijn favoriet omdat ik de dialoog tussen mens en dier en wederzijds begrip hoog in het vaandel heb staan. Ze weten en kunnen zo veel meer dan wij beseffen. Tippie is inmiddels volwassen, maar haar kinderleven was grandioos.
‘Logicomix -een epische zoektocht naar de waarheid-‘ van Apostolos Doxiadis en Christos Papadimitriou. Logicomix is een boek dat in stripvorm de beginperiode van de wiskundige logica beschrijft. De spirituele odyssee van filosoof Bertrand Russell is verweven met die van grote denkers als Frege, Hilbert, Gödel en Wittgenstein. In een expressieve klare lijn, met een dramatisch verhaal en rijke karakterschetsen, maakt dit boek filosofie en logica toegankelijk voor een breed publiek.
‘Toen God een konijn was’ van Sarah Winman.
Yolinde: Herkenbaar verhaal over verdriet, verlies, familiebanden en vriendschap vanuit het vrije, fantasierijke brein van een kind in de jaren 50/60 opgroeiend tot volwassenheid. Wat mij enthousiast maakt over dit boek is de magische schrijfstijl. Humor, fantasierijk, waardoor heftige gebeurtenissen een mix worden tussen treurnis en vrolijkheid en je pas later realiseert wat er gebeurde.
‘De wraak van de meesterdief’ van Thijs Goverde.
Bas: samen met mijn zoontje in gelezen. Zo origineel en verhalend. Spannend en geestig. Maar bovenal vind ik het altijd zo mooi als een schrijver een hele nieuwe wereld weet te creëren. Die wel lijkt op die van ons, maar ook helemaal anders is. Deze wereld bestaat alleen maar uit dorpen. Met baronnen aan het hoofd en huizen die zo groot zijn als onze dorpen.
‘De Accabadora’ van Michela Murgia.
Bea: Ontroerend mooi geschreven verhaal dat me opnieuw bevestigde een oordeel achterwege te laten tot je zelf de situatie hebt meegemaakt. En dan nog…
‘Stoner’ van John Williams.
Van verschillende kanten werd dit boek aangeraden. Hans: Wat mij zo raakte in Stoner is de uiterst liefdevolle manier waarop John Williams de hoofdfiguur portretteert. Je gaat echt houden van die man en zien hoe door een schijnbaar onopvallend bestaan een prachtige ziel kan schijnen. In die zin vergelijkbaar met hoe Jan Siebelink ooit over zijn vader schreef in ‘Knielend op een bed violen’. Bovendien prachtige taal, vol met mooie beschrijvingen en rake observaties.
‘De Grens’ van Riikka Pulkkinen.
Renée: Ik vond het een heel mooi boek waarin thema’s die soms te pijnlijk zijn om over te lezen, zo beschreven worden dat je snapt waarom deze mensen doen wat ze doen en dat je tevens compassie voor ze voelt.
‘Open hart heldere geest’ van Thubten Chodron
‘In de voetsporen van de boeddha’ van Thich Nhat Hanh.
Inge: Beide boeken zijn voor mij deze zomer inspirerende kennismakers geweest met het Boeddhisme. Jou vast bekend, maar voor mij helder geschreven taal voor de absolute beginner. Wordt tijd dat ik aan jouw ‘Zucht van verlichting’ begin!
‘Een schat aan Liefde’ van Marthe van der Noordaa.
Een persoonlijk boek over de schoonheid en mystiek van de liefdesrelatie. Geïllustreerd met liefdesgedichten en zwart-wit portretten.
‘Wit is altijd schoon’ van Leo Pleysier. Nanske: Een prachtig boekje waarin een zoon naast zijn overleden moeder zit en afscheid neemt. Hij hoort haar praten, monologen waarin zij helemaal tot leven komt. Als luisterboek is het helemaal een pareltje. Prachtig vlaams met zeer fijn taalgebruik. Ontroerend en met een glimlach soms van oor tot oor.
Hemelvaart van Judith Koelemeijer: prachtig verslag van een zoektocht naar de ware toedracht van het ongeluk van de beste vriendin uit haar jeugd. Non fictie maar het leest als een meeslepende roman. De juiste verhouding tussen emotie en afstand, ik kon niet stoppen met lezen.
Margreet Schimmel
Jongensjaren van J.M. Coetzee: deze zin alleen al: De herinnering aan zijn moeder op haar fiets liet hem niet los. Ze peddelt weg, de populierlaan in, hem ontvluchtend. Boeiend relaas over de kindertijd emoties en angsten van Coetzee zelf. Herkenbaar.
Pingback: Sluis naar de wereld | itip blog
Pingback: De moed om lief te hebben | een zucht van verlichting
Pingback: Winterkerstpuzzel | een zucht van verlichting
Jozien de Reede
Bas Steman – MORGAN een liefde
Een prachtig boek om te lezen in de Kerstvakantie.
Het is een heel bijzonder verhaal over wat de schrijver zelf is overkomen.
Een gebeurtenis in zijn leven voert hem terug naar een Engelse parachutist uit de periode rondom de tweede wereldoorlog in Wales.
Ik vond het heel bijzonder hoe open de schrijver vertelt over zijn eigen zoektocht en hoe hij zijn persoonlijke verhaal heeft weten te verwoorden in een fictieve roman over een liefde, die ondanks oorlog en een smartelijk verlies levenslang aanwezig blijft.
De schrijver overtuigt, juist doordat hij je nergens van probeert te overtuigen.
Het gewicht van de woorden, van Pascal Mercier. Prachtig boek op verschillende niveaus: Mercier zelf schrijft prachtige zinnen, een genot om te lezen.
Het verhaal gaat over taal, over een vertaler en over de precisie en het belang van de juiste woorden vinden. En het gaat over die iemand die denkt dat zijn leven ten einde is en over hoe hij verder kan leven als blijkt dat dat niet zo is.
Een bijzonder mooi boek. Renée