Thuiskomen in de stilte

Een van de fijnste momenten van de dag vind ik de vroege ochtend, als iedereen om me heen nog slaapt. Dan lig ik een beetje te luisteren naar de hanen die in de verte kraaien, de paar vogels onder het raam, het regelmatige ademen van mijn man. En daar wentel ik me in..in die rust. Het is de stilte voor de storm. Voordat alles wakker wordt en losbarst in huis; douchen, aankleden, ontbijten, trommels vullen, gymbroek kwijt, opschieten, de dag en de tijd neemt het van ons over.

Ik hou van de stilte voor de storm, maar ook na de storm en tijdens. Ik hou sowieso van stilte. In de stilte ervaar ik wat ik echt van belang vind en kan ik momenten van totaal geluk ervaren. Ik sprak erover op de eerste bijeenkomst van mijn studietraject rond de boeddhistische Dzogchenleer, dat net voor de 7e keer weer van start is gegaan. Over de zin van meditatie en de zin van stilte. Ik las dit verhaaltje voor:

Er was een eenzame monnik die op een dag bezoek kreeg van enkele mensen. Nieuwsgierig vroegen ze hem wat voor nut het leven in stilte en meditatie had. De monnik, die net een emmer water haalde uit een diepe bron, stopte zijn werkzaamheden en zei: ‘Kijk eens in de bron. Wat zien jullie?’ 
De mensen tuurden naar het water en zeiden: ‘We zien helemaal niets.’ Enige tijd later herhaalde de monnik zijn vraag. ‘Kijk weer in de bron. Wat zien jullie nu?’ De mensen zeiden opgetogen: ‘We kunnen in de weerspiegeling onszelf zien!’ ‘Dat is de kracht van de stilte,’ legde de monnik uit. ‘Ik was water aan het putten en daarom was het water onrustig. Nu is het rustig en kunnen jullie jezelf zien. De stilte van meditatie zorgt ervoor dat je jezelf kunt zien. Maar blijf nog even hier wachten. ‘Enige tijd later zei de monnik: ‘Kijk nu nog een keertje in de bron. Wat zien jullie nu?’ 
De bezoekers zeiden: ‘Nu zien we de stenen op de bodem van de bron!’ ‘Juist,’ beaamde de monnik, ‘als je maar lang genoeg wacht en opgaat in stilte en meditatie, kun je de grond van alles aanschouwen.’
[Verhaal uit: De kleren van de yogi]

Dit verhaaltje illustreert dat je in de stilte niet alleen tot rust kunt komen, maar ook jezelf kunt zien en de grond van alles kunt aanschouwen. Zo rijk is de stilte.
En zo jammer dat er vaak zoveel geluid, ruis en ingevulde ruimte is in ons en om ons heen. Vanzelf gaat het niet. Je moet de stilte echt liefhebben en besluiten steeds weer op te zoeken, als een dierbare vriend die ver weg woont. Maar als je dat eenmaal doet, dan merk je meteen hoe fijn het is. Het is als thuiskomen en het werkt zuiverend: je kunt je gedachtes en emoties laten oplossen in de stilte. ‘Je geeft het zelf de gelegenheid te rusten en zichzelf te herstellen en te vernieuwen.’ Dat is waarom je je vaak zo verkwikt kunt voelen na een moment van meditatie of stille mijmering.

De deelnemers van het traject zoeken vanaf vandaag iedere dag 10 min. de stilte op, om te herstellen en zichzelf te vernieuwen. Hoe ze dat doen, mogen ze zelf weten, er is alleen één vaste regel: sla geen dag over. Want dan bouw je ‘meditatiespieren’ op en wil je na verloop van tijd vanzelf meer, en ga je het missen als je een dag zonder zit.
Doe je mee?
Je kunt een aantal dagelijkse meditaties vinden op de pagina Meditatie.

Succes, op de stilte!

8 gedachten over “Thuiskomen in de stilte

 1. Dankjewel. Een betere uitleg waarom ik zo van de stilte houd, kan ik mij niet wensen.

  Ik hoop dat je het niet erg vindt, dat ik dit verhaal aan mijn leerlingen ga voorlezen?

  • Nee, leuk zelfs, laten we elkaar vooral blijven inspireren. En voel je vrij om ook uit mijn boek te citeren. Groet, Marthe

  • Ik heb nog een aanvulling.
   Op 2/2/13 heb ik op mijn FB iets geschreven. Een stukje daaruit is het volgende:

   We wonen op een plek waar de rust niet gezocht hoeft te worden, maar de onrust wel gevonden kan worden.
   In onze directe omgeving worden we omringd door honden, katten en paarden. Deze dieren dragen bij aan ons welzijn en hopelijk is dat wederzijds.

   Vooral het stukje over de ‘rust en de onrust’ vind ik wel mooi aansluiten.

 2. Bedankt voor deze mooie tekst die ik goed kan gebruiken voor mijn yoga-en lichaamsbewustzijnsgroepen

 3. Hoi Marthe
  Mooie en heldere tekst. Als deelnemer aan je studietraject ben ik al begonnen met het trainen van mijn meditatie’spieren’. Ik heb je blog doorgestuurd aan de deelnemers die bij ons ‘Stilte in beeld’ volgen (meditatief beeldhouwen) en krijg vele bedankjes voor de mooie tekst die ik bij deze doorstuur naar waar ze horen: bij jou.
  Hartelijke groet,
  Marianne Willems

 4. Jee, ja. Wat fijn dat je me herinnert. en een prachtig verhaal van de yogi. Dank

 5. Mooi Marthe! Het geeft helder weer wat er gebeurt als je de stilte aangaat. Iets wat juist moeilijk benoembaar is maak je zo inzichtelijk!

Reacties zijn gesloten.