Confidence or trust

“De burger heeft geen vertrouwen meer in de overheid, ondernemers geen vertrouwen meer in de banken, banken geen vertrouwen meer in elkaar, consumenten geen vertrouwen in bedrijven en mensen geen vertrouwen in elkaar.” Een quote uit een artikel eind dec in Trouw van José Bloemer (hoogleraar bedrijfskunde Radboud Universiteit). Niet al te vrolijk maar ze heeft gelijk, want zijn banken niet de grootste graaiers gebleken en wie kent er nog politici die doen wat ze beloven?

“Er zijn twee soorten vertrouwen”, vervolgt Bloemer. “Vertrouwen in de toekomst, confidence (zoals consumentenvertrouwen) en vertrouwen in personen en instellingen: trust. Bij trust gaat het om het vertrouwen dat mensen hebben in elkaar, dat draait om eerlijkheid en welwillendheid. Eerlijkheid is doen wat je belooft. Welwillendheid is niet alleen doen wat je belooft, maar dat op zo’n manier doen dat je laat zien dat je het beste voor hebt met de ander.”

Mooi. Ik had dat onderscheid nog niet eerder zo omschreven gezien. Hoe herstel je dat vertrouwen, die trust? In relatie tot de overheid en de banken zie ik dat niet zo snel gebeuren. Maar wel in relatie tot elkaar.
“Als burger, als consument en als mens, het beste voorhebben met de mensen om ons heen: producten ruilen, vrijwilligerswerk en mantelzorg doen, voor elkaar koken, lokale producten kopen, elkaars apparaten repareren zodat ze langer mee kunnen, laten zien dat herstel van vertrouwen van mensen in elkaar mogelijk is.”

Je ziet dat het ouderwetse stimuleren van de koopkracht niet meer werkt; geld in de maatschappij pompen want ‘als de burger weer gaat vertrouwen, gaat ie meer geld uitgeven.’ Dat gebeurt niet, we gaan helemaal niet meer geld uitgeven. De burger gaat pas weer vertrouwen als we anders met elkaar gaan samenleven. En juist in die andere manier van samenleven, waar in beginsel geen cent aan te pas komt, liggen de groeimogelijkheden. Je hoeft maar om je heen te kijken, nieuwe websites te bezoeken, facebook te openen: het wemelt van de nieuwe en goede initiatieven, die eerlijkheid en welwillendheid uitstralen en die bijdragen aan deze nieuwe vorm van herstel. Ik pik er een paar uit:

Repaircafe.nl: Met je kapotte spullen naar een locatie waar het Repair Café wordt gehouden. Er is gereedschap, materiaal en deskundige hulp (zoals elektricien, een naaister, een timmerman) om reparaties uit te kunnen voeren.
Swapit.nl: spullen ruilen waar je genoeg van hebt.
Bouwstenenvoorsociaal.nl: steeds meer initiatieven waarbij buurthuizen door bewoners zelf worden beheerd en met succes worden gerund.
Buurtwerk.nl: het talentenklusjesbureau dat vraag een aanbod bij elkaar brengt. Bewoners wisselen diensten uit en helpen elkaar, praktisch, maar ook versterkend voor de sociale cohesie in de buurt.
Youbedo.com: ‘Boeken die goed doen’. Online boekenwinkel waarbij 10% van de opbrengst wordt geschonken aan een goed doel dat jij kiest.
Puuranna.nl: sieraden van afgedankte teenslippers, Ipadhoezen van PETflessen, tassen van Indiase cementzakken etc.
Stadsverlichting.nu: ‘Verander de wereld vanuit je huiskamer’. Iedere maand komen mensen in 607 huiskamers verspreid door Nederland bijeen om een uur stil te zijn.
Gavedingendoen.nl: Een platform voor open- en sociale innovatie, waar mensen elkaar helpen om ideeën, vragen of dromen te realiseren.
Geefeconomie.nl: recent initiatief waarbij  het uitgangspunt niet is ‘voor wat hoort wat’ maar geven: het beste van jezelf, je talent en passie, om tot een samenleving te komen waarin talenten elkaar aanvullen.
Buddynetwerk.nl: ‘Betekenis geven aan iemands leven’. Een organisatie die met behulp van vrijwilligers werkt aan de ondersteuning van mensen met een ernstige en/of levensbedreigende ziekte, mensen die in een vroegtijdig stadium dementie krijgen en mensen die eenzaam zijn.

En zo zijn er veel en veel meer initiatieven, die willen bijdragen aan een andere manier van samenleven en groei anno nu. Als jij iets dergelijks kent of net bent gestart, laat het me weten. Ik heb een pagina geopend met als titel TRUST, en we maken daar een lijst aan met de meest aansprekende initiatieven. Ter ondersteuning en inspiratie voor iedereen die iets nodig heeft, op ideeën wil komen, iets te geven heeft, wil ruilen, zijn talenten wil inzetten, platzak is, maar vol vertrouwen is!
I trust in us.

2 gedachten over “Confidence or trust

 1. Wow Marthe, dit is geen toeval, dit is het artikel waar ik op zat te wachten. Geeft weer een boost voor wat ik aan het bedenken ben waar ik blij van wordt. Veel initiatieven had ik al verweven, sommigen zijn nieuw. Gaaf, het trust verhaal.
  Ik ben aan het onderzoeken waar ik blij van wordt. Dat is vooral het verbinden van van alles en nog wat. Ben bezig te ontpoppen en mezelf op de kaart te zetten. Om mijzelf en mijn plannen de wereld in te helpen ga ik een boekje maken: Dit ben ik, deze talenten, ik heb dingen mogen meemaken waardoor ik nu weet dat ik hier blij van zal worden:

  In de veranderende maatschappij een community(gebouw) realiseren – dmv o.a. flexwerkplekken plus – van waaruit creatieve ondernemenden en ondernemende creatieven willen (samen)werken en talenten en persoonlijke kracht van zichzelf en anderen tot hun recht laten komen.
  Voorwaarde is dat er mensen vanuit welzijn, gemeente (bbz en verschillende andere takken), woningcorporatie, jeugdzorg, bestaande ondernemersverenigingen, werkcoaches, een minimum aantal uren op de flexplek werkt en/of een werkunit heeft.
  De coöperatie word gezamenlijk opgebouwd (letterlijk en figuurlijk) en voegt (ook) waarde toe aan de maatschappij dmv projecten, hetzij werken met burgers aan bijvoorbeeld een braakliggend terrein, hetzij met groepen mensen samenwerken dmv community arts.
  Naast algemene ruimte met catering word ruimte geboden voor (werk)overnachtingen, relaxen en wat sportvoorzieningen. Wellicht kan er sprake zijn van kleinschalige zorgvoorziening (afhankelijk van de ondernemenden).

  Maar eerst: Donderdag 24 januari om 17.00 uur – opening expositie in galerie ‘halte de Engel’ in het gemeentehuis in de Steeg. Zie http://www.biancarutjes.nl

  Oh, fijn om dit te delen.

  Groet, Bianca.

 2. Dag Marthe,

  Mooi deze opsomming. Word ook ik blij van!! Kleine en grotere initiatieven; super! Om iets heeeeel petieterig kleins te noemen; vanochtend maakte ik de stoep van onszelf én van onze buren weer sneeuwvrij. Ik kreeg zomaar leuke reacties, een meevegende buurvrouw en het gevoel alsof ik gesport heb (want hardlopen zit er nu niet in)!

Reacties zijn gesloten.