Liefdesbrief met vertraging

Vorige week vierden mijn man en ik onze trouwdag in Amsterdam. De stad waar we elkaar voor het eerst ontmoetten en waar we lange tijd hebben samengewoond. We slenterden langs ‘ons’ souterrain aan de gracht, dronken een biertje in het vertrouwde Molenpad en aten in onze stamkroeg Kapitein Zeppos, waar de baas gelukkig nog de baas was en ons herkende, en keken een voorstelling in ons favoriete theater De Kleine Komedie. Het was heel leuk.
Op een goed moment liepen we vlak bij de Oudemanhuispoort en werd ik overmand door een groot gevoel: een mix van heimwee, verdriet en een intense verliefdheid. Ik zei: ‘Wat is deze stad toch mooi, en wat voel ik me hier thuis, ik zou er zo weer kunnen wonen.’ Mijn man keek me aan en begon te lachen. ‘Je verwart een aantal dingen, lieverd’, zei hij. En eigenlijk wist ik direct wat hij bedoelde: ik was zo terug in de tijd dat ik de hele periode dat we voor het eerst verliefd werden, samen de stad veroverden en tot diep in de nacht uitgingen, opnieuw beleefde.
Het was niet zozeer het terugkeren naar Amsterdam (al is dat ook een grote liefde), als wel het herbeleven van onze eerste liefdesmomenten en het opnieuw thuiskomen in onze relatie, dat me zo raakte. Ter plekke opnieuw verliefd.

Het doet me denken aan een krantenberichtje dat ik ooit in Trouw las (sept 2011):
Stellen die in Peking voor de wet trouwen krijgen op hun huwelijksdag een speciale envelop toegestopt. Het is de bedoeling dat ze daar allebei een liefdesbrief in doen, die ze op dat moment aan hun geliefde schrijven. Met een vertraging van zeven jaar worden de brieven dan op de post gedaan, omdat na zeven jaar ongeveer de klad in een relatie komt. Zo proberen ze het stijgende aantal echtscheidingen in China te voorkomen.
(berichtje uit de China Daily)

Ik vind dat heel geestig, maar belangrijker nog: het werkt! Anders zetten ze dat niet zo grootschalig op. Op het moment dat je besluit te gaan trouwen ervaar je optimaal waar je op valt bij de ander. Het is het onverdunde extract van je liefdesrelatie. En ook al wordt de liefde vervolgens door de jaren heen mogelijk verdund, het extract gaat nooit weg. Het is opnieuw te ervaren als je terugkeert naar wat dat is waar je zo op viel, naar de plekken waar je dat optimaal ervaren hebt, en naar elkaar door op je huwelijksdag een liefdesbrief te schrijven..

Op de liefde!

4 gedachten over “Liefdesbrief met vertraging

  1. Hi Marthe,

    Elke keer weer lees ik met plezier en ontroering je anekdotes en bewaar ze een tijdje in mijn telefoon als e-mail parels. Dan hoef ik alleen maar even de titel voorbij te zien komen tijdens het scrollen, en herinner me ‘ oh ja, dat ging daar over’. Maar ook: ‘ zo ongeveer heb ik dat vroeger ook beleefd (op het hekje). En nu in Amsterdam: wat is het toch “wonder oh wonder” die plotsklappe invallen van geluk, verliefdheid, een goed idee etc die je zomaar ten deel vallen. Ik heb het soms met mijn soepen en verhaaltjes dat ik ineens tegen verrassende precies passende ingredienten aanloop en letterlijk hardop zeg: ” hoe is het mogelijk”. Zonder actief op zoek te zijn maar toch met voelhoorntjes uit

  2. Ha Marthe, wat een liefdevol stukje en wat een brilliant idee van die Chinezen!!

  3. Gelukkig ben ik nog niet getrouwd en pastte dit stukje precies in een zondagmiddag gesprek over trouwen…….fijn dat ik nog de kans krijg om zo’n brief te maken! Fijn stukje Marthe dankjewel.

Reacties zijn gesloten.